• Novinky

            • Odborná exkurzia z predmetu elektrotechnika

            • Žiaci IV.AT sa 9.októbra 2019 zúčastnili odbornej exkurzie z predmetu Elektrotechnika, kde sa momentálne venujú téme Obnoviteľné a neobnoviteľné zdroje elektrickej energie. Pre názorné doplnenie učiva navštívili Slovenské banské múzeum a absolvovali prednášku na tému  Ťažba uhlia – história a súčasnosť. Žiaci mali možnosť vidieť ťažké banské mechanizmy, improvizovanú štôlňu, rôzne exponáty od zameriavacej techniky, kontroly ovzdušia, ochranných pomôcok záchranárske vybavenie, od minulosti až do dnešných dní. V závere prehliadky si žiaci pozreli krátky film o postupe dobíjania, dopravy a čistenia uhlia v súčasnosti.

          • Zoznamujeme sa s dobrovoľníctvom
            • Zoznamujeme sa s dobrovoľníctvom

            • Počas týždňa dobrovoľníctva v mesiaci september sa naši žiaci z II.AM zúčastnili exkurzie a besedy v Domove sociálnych služieb Doména, kde sme sa porozprávali o tom, čo dobrovoľníctvo prináša, ale aj o tom, kde všade môžu naši žiaci v rámci dobrovoľníckej činnosti podať pomocnú ruku. Veríme, že našich chlapcov táto myšlienka zaujala a nájdu sa aj dobrovoľníci z iných tried, ktorých radi uvítame pri nejakej praktickej aktivite a pomoci ľuďom, ktorí to potrebujú.

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka

            • Na SSOŠT sme za účasti zástupcov spolupracujúcich firiem otvorili nový školský rok. Všetkým študentom, učiteľom i majstrom OV želáme, aby bol pre nich zaujímavý, užitočný a úspešný.

          • Oznam
            • Oznam

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020 sa uskutoční dňa 2. septembra 2019 (pondelok) o 8.00 h v priestoroch školy.

            • Príprava žiakov technického lýcea pre Industry 4.0

            • Firma SOVA Digital a.s. v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou technickou v Žiari nad Hronom a so spoločnosťou Nemak Slovakia zorganizovala 5.júna 2019 workshop na  tému: „Podpora výučby  digitálnych simulácii na  stredných odborných  školách“. Workshop sa uskutočnil v priestoroch SSOŠT a okrem zástupcov hosťujúcej školy sa ho zúčastnili i pedagógovia zo Strednej odbornej školy z Partizánskeho a z SPŠ z  Dubnice nad Váhom. Na úvod predstaviteľ firmy Sova Digital Ing. Oskár Bomba predstavil firmu a jej zámery v podpore Industry 4.0 a projekt Digitálneho dvojčaťa určeného pre výrobné firmy. Ako veľmi dôležitú predstavil oblasť výučby Plant simulation na stredných školách, ktorý sa zatiaľ realizuje na 3 stredných odborných školách na Slovensku.

              Páni Palacka a Hromota zo spoločnosti Nemak Slovakia následne predstavili praktické využitie Plant Simulation vo výrobnej firme v oblasti simulácie a návrhu projektu novej výrobnej prevádzky. Zdôraznili  aj jeho dôležitosť z hľadiska plánovania a optimalizácie výrobných procesov, ale aj z hľadiska samotnej prezentácie nových projektov.

              Predstavitelia škôl predstavili svoje školy, prezentovali svoje zámery, pokrok  a plánované kroky  v oblasti výučby  programu Plant Simulation. Ukázalo sa, že najďalej so zavádzaním programu je SSOŠT v Žiari nad Hronom, čo potvrdila aj prezentácia študenta  3.ročníka odboru Technické lýceum z tejto školy Tomáša  Kamenského.  Tomáš predstavil projekt, ktorý v rámci súvislej praxe v spoločnosti Nemak Slovakia riešil spolu so svojimi spolužiakmi Danielom Lihotským a Dominikom Masárom  pod vedením p. Hromotu, zamestnanca spoločnosti. Úroveň projektu a jeho prezentácia vzbudili veľký záujem a všetci prítomní ich ohodnotili búrlivým  potleskom.

              Študenti SSOŠT sa základy programovania v Plant Simulation naučili už na škole pod vedením vyučujúceho Ing. Finku. Následne si svoje zručnosti mali možnosť zdokonaliť počas praxe v spoločnosti Nemak Slovakia.  Spolupráca školy a výrobnej spoločnosti sa aj v tomto prípade ukázala ako veľmi dôležitá a pre študentov prospešná a motivačná.

            • Cesta k úspechom otvorená...

            • 3.júna sme na našej škole slávnostne odovzdali študentom odborov mechanik mechatronik a mechanik nastavovač  maturitné vysvedčenia, výučné listy i certifikáty o absolvovaní duálneho vzdelávania vo významných výrobných spoločnostiach združenia InTech.

               V pondelok 3. júna sa v priestoroch našej  školy zišli riaditelia a zástupcovia firiem žiarskeho priemyselného parku, vedenia školy a InTech, z.p.o. a samozrejme, najmä končiaci študenti. 18 v odbore mechanik mechatronik a 5 mechanici nastavovači. Po úspešnom absolvovaní štúdia získali z rúk riaditeľky školy Beaty Tóthovej, riaditeľa združenia InTech Marcela Pecníka a zástupcov spoločností Fagor Ederlan, Hydro Extrusion Slovakia, Slovalco, Nemak Slovakia Remeslo strojal a Tubapack doklady o absolvovaní stredného odborného vzdelávania, ktoré ich pripravovalo pre úspešné etablovanie na trhu práce. Viacerí študenti získali aj ocenenie za aktivity počas štúdia a dobrovoľnícku činnosť zameranú na pomoc ľuďom, mestu, škole, či okoliu. 17 absolventi získali za výborné výsledky v teoretickom i praktickom odbornom vzdelávaní aj certifikáty Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

              Po ukončení štúdia sa väčšina absolventov rozhodla ostať pracovať vo firmách, pre ktoré sa pripravovali alebo pokračovať v štúdiu na vysokých školách.

            • Návšteva Viedne

            • Dnešné počasie prialo našej návšteve Viedne, videli sme veľa zaujimavostí, dozvedeli sa aj "pikošky" o Habsburgovcoch a na záver sme si užili v predstihu kúsok prázdninovej zábavy

            • Robotický Battle

            • Gymnázium na Alejovej v Košiciach organizoval už 9. ročník robotickej súťaže RBA - Robotický Battle na Alejovej.

              Naša škola zapojila do súťaže dva tímy, prvý v zložení Samuel Pataky a Matej Štefanka z druhého ročníka technického lýcea, ktorí súťažili v disciplíne „Racing“.

              V tejto disciplíne bolo potrebné skonštruovať čo najrýchlejšie a najobratnejšie auto, ktoré bude schopné zdolávať rôzne prekážky na trati. Celá disciplína má formu pretekov a vyhráva družstvo, ktoré prejde trať za najkratší čas. Náš tím obsadil 12 miesto v konkurencii 45 tímov.

              V druhej disciplíne „Vlastný model“ súťažil Marek Ivanič z prvého ročníka technického lýcea.

              Úlohou bolo postaviť čo najzaujímavejší model s ľubovoľnou tematikou, ktorý musí zaujať porotu. Hodnotí sa vzhľad, konštrukcia, kreativita, funkčnosť, ale aj program a vlastná práca a prezentovanie modelu. Obsadil so svojim modelom CUBE  4. miesto v konkurencii 12 súťažných modelov. CUBE - Kocka má 6 krokových motorov každý na jednu stranu. Kocka si pamätá všetky ťahy a potom ich odzadu opakuje aby sa opäť poskladala.

              Po súťaži sme sa stihli prejsť historickým centrom Košíc a domov sme sa vrátili nočným vlakovým spojom.

            • Oznam o konaní 2.kola prijímacích skúšok

            • Možnosť prihlásiť sa do 2. kola prijímacích skúšok do nasledovných odborov:

              3918M technické lýceum                                                                     7 miest

              2411K mechanik nastavovač                                                             10 miest

              2426K programátor obráb.a zváracích strojov a zariadení            10 miest

              2430H operátor strojárskej výroby                                                     12 miest

              2679K mechanik mechatronik                                                             5 miest

          • Výsledky prijímacieho konania 1.kolo z 13.5.2019 a 16.5.2019
            • Výsledky prijímacieho konania 1.kolo z 13.5.2019 a 16.5.2019

            • Výsledky prijímacieho konania

              Zápis prijatých uchádzačov do všetkých odborov bude v dňoch 20.5.2019 (pondelok) a 21.5.2019 (utorok) v čase od 7:15 hod. do 15:00 hod. na sekretariáte riaditeľky školy. Zápisu sa zúčastní žiak s jeho zákonným zástupcom a je potrebné doniesť

              Zápisný lístok zo ZŠ a  OP zákonného zástupcu

              Iný termín zápisu je možné si dohodnúť telefonický
              na tel. č. 045/ 67 333 94.

               

              Ďalšie termíny zápisov budú 27.5.2019 (pondelok) a 28.5.2019 (utorok) na sekretariáte riaditeľky školy.

               

               

            • Účasť na súťaži „3D modelovanie SOLIDWORKS“.

            • Dňa 7.5.2019 usporiadala spoločnosť Schier Technik Slovakia s.r.o.  5. ročník súťaže pre študentov „3D modelovanie SOLIDWORKS“.

              Akcia sa konala na Strednej odbornej škole strojníckej v Bánovciach nad Bebravou. Súťaže sa zúčastnilo 36 študentov z 11. stredných odborných škôl (z Bratislavy, Trnavy, Šale, Púchova, Topoľčian, Myjavy, Detvy, Zvolena, Nitry, Bánoviec nad Bebravou a naša škola).

              Základným obsahom súťaže bolo 3D modelovanie dielu podľa zadaného výkresu.  V silnej konkurencii  žiakov študujúcich aj v odboroch s podstatne vyššou hodinovou dotáciou pre konštrukčné práce a modelovanie  v CAD systémoch, obsadil Daniel Lihocký z  triedy III.AT, výborné štvrté miesto.  Dominik Klinovský a Dominik Kašiar sa umiestnili na 20. a 21. mieste.

              Našim študentom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.   

            • DOD na Fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie, Technickej univerzity v Košiciach

            • V utorok 7. mája sme sa zúčastnili dňa otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) na fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR).

              Po príchode do Košíc nás privítali na univerzite. Po usadení sa v prednáškovej sále nám bola predstavená fakulta, možností štúdia a uplatnenie absolventov.

              FMMR sa svojím výskumom a vzdelávaním orientuje na potreby praxe a požiadavky firiem. Fakulta spolupracuje s významnými spoločnosťami z priemyslu, študenti už počas štúdia majú možnosť spolupráce s firmami. Fakulta sa sústreďuje na formovanie chemickej podstaty, štruktúry a finálnych vlastností materiálov, ich produkcie a spracovania metalurgickými procesmi a ich spätnej recyklácie využiteľných surovín.

              Po prednáške sme absolvovali exkurziu v laboratóriách metalurgie, recyklačných technológií, materiálov a inžinierstva kvality a to všetko v rámci areálu FMMR. V laboratóriách nám bolo predstavené techniké vybavenie laboratórií, čo sa v laboratóriu vyučuje, prípadne čo práve skúmajú, vyvíjajú, na čom práve pracujú.

              Našim žiakom bola ponúknutá odborná konzultácia zo strany fakulty k vybraným témam pre stredoškolskú odbornú činnosť. 

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie