• Novinky

            • Lyžiarsky výcvik 2024

            • V tomto roku sme sa všetci tešili na poriadnu lyžovačku, ale počas lyžiarskeho výcviku, ktorý prebehol v dňoch 26. februára – 1. marca 2024 v Bachledovej doline sa nám sneh strácal pred našimi očami. Počasie nám prialo, veď bolo teplo. Teplo však neprialo snehu. Zamestnanci strediska  robili možné a niekedy aj skoro nemožné, aby si chlapci mohli pod dohľadom inštruktorov do sýtosti zalyžovať na upravených svahoch. Niektorí  prekvapili svojimi schopnosťami hneď v úvode, iní sa snažili zdokonaliť svoje lyžiarske schopnosti. Chlapci si určite užili veľa zábavy a všetci si odniesli nové zážitky.

            • Školské kolo SOČ 2024

            • Dňa   29. februára 2024 sa na Súkromnej SOŠ technickej uskutočnil  46. ročník  školského kola súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Súťaže sa zúčastnili  žiaci končiacich ročníkov odborov mechanik mechatronik, technické lýceum a elektrotechnika. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých dvoch miestach v jednotlivých odboroch, postupujú do krajského kola súťaže, ktoré sa bude konať 22.3.2024 v Banskej Bystrici.

              Výsledky súťaže:

               

              Odbor 09- strojárstvo, hutníctvo, doprava

              1. miesto -  Jakub Vittek, IV.AP, Renovácia domáceho traktora,

              2. miesto - Andrej Hrčka, Jozef Maďar, IV.AP, Renovácia motokáry

              Odbor 11- informatika

              1. miesto - Daniel Perinaj, IV.AP, Merač CO2

              2. miesto -  Tomáš Tomajka, IV.AP, Webová stránka pre imaginárnu firmu – Distorted

              3. miesto - Filip Gajdoš, IV.AP, Webová stránka e-schop

              Odbor 12 – elektrotechnika hardware, mechatronika

              1. miesto - Martin Kamiač, IV.AP, CNC fréza

              2. miesto - Šimon Zigo, IV.AP, Nízkofrekvenčný predzosilňovač

              3. miesto - Aleš Kubiš, IV.AP, FPV dron

              Odbor 14 - tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

              1. miesto  - Filip Gunda, IV.AP, Online aplikácia príprava na maturitnú skúšku - Quiz

            • Valentínska kvapka krvi

            • V rámci kampane Valentínska kvapka krvi sme na našej škole zorganizovali odber krvi pre študentov všetkých stredných škôl v našom meste. Pri tejto príležitosti si prišlo vyhrnúť rukáv celkove 35 darcov, z toho až 18 bolo študentov z našej školy. Zo všetkých odvážnych darcov máme veľkú radosť a všetkým patrí veľké ĎAKUJEME.

            • Jarný tábor 2024

            • Žiaci základných škôl druhého stupňa absolvovali 20.2.2024 u nás ,,jarný tábor". V programe SolidWorks vytvárali žiaci 3D modely, vyskúšali si ručné programovanie, videli ukážky robota IRB 120, vytvorili schému v ProfiCAD systéme,skúsili simuláciu napätia a prúdu v LTspice a zapájali jednoduchý elektrický obvodu v UniTraine. 

              Ďakujeme za účasť a tešíme sa aj na budúci rok.

            • Roboticka súťaž FIRST LEGO LEAGUE 2024

            • 13. februára 2021 naši žiaci a učitelia opäť pomohli pri organizačnom zabezpečení regionálneho kola súťaže First Lego League, ktorá sa konala v priestoroch Mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom. Za spoluprácu sme boli ocenení aj diplomom.

            • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 14. februára 2024 sa v B. Bystrici konalo krajské kolo olympiády v anglickom jazyku a náš žiak Tomáš Tomajka, žiak 4. ročníka sa z počtu 9 súťažiacich umiestnil na krásnom 3. mieste. Za reprezentáciu školy ďakujeme a ku krásnemu výsledku blahoželáme.

            • Deň otvorených dverí 2024

            • 14.02.2024 sa na našej škole konal Deň otvorených dverí. Žiaci základných škôl a ich zákonní zástupcovia zo Žiaru nad Hronom, ale aj zo širokého okolia si prišli osobne pozrieť priestory školy a informovať sa o možnostiach štúdia. Pre návštevníkov boli  sprístupnené triedy s najmodernejším technickým a technologickým vybavením -  učebňa CNC programovania, učebňa strojárstva – grafických systémov, fyzikálne a chemické  laboratórium, učebňa mechatroniky, priemyselnej informatiky, učebne pre odbornú prax a pre teoretickú a praktickú elektrotechniku a fitnescentrum. Žiaci a ich rodičia mali možnosť sa dozvedieť všetko o Duálnom systéme vzdelávania, ako prebieha v škole a na pracoviskách praktického vyučovania vo firmách. Na otázky ohľadne duálneho vzdelávania odpovedali zástupcovia firiem a hlavný majster odborného výcviku  a systému duálneho vzdelávania. Zároveň mali žiaci možnosť si vyskúšať formou vzorových testov prijímacie skúšky na strednú školu zo slovenského jazyka a matematiky, ktoré sú povinné pre prijatie na študijné odbory.

              Súkromná stredná odborná škola ponúka BEZPLATNÉ ŠTÚDIUM a všetky odbory sú zaradené do duálneho systému vzdelávania: 3 – ročný odbor operátor strojárskej výroby, 4 – ročné odbory mechanik mechatronik , programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, elektrotechnika – priemyselná informatika a technické lýceum. Odbory sú určené pre chlapcov  aj dievčatá.  

              Teší nás vysoká účasť a záujem žiakov základných  škôl  a  ich rodičov. V prípade, že ste nestihli prehliadku školy si  môžete dohodnúť osobnú konzultáciu po dohode na sekretariáte školy tel. č. 045/67 333 94.

               

            • ŽIARSKI KARATISTI REPREZENTOVALI NA MAJSTROVSTVÁCH EURÓPY V TBILISI

            • Na európskom šampionáte kadetov a juniorov, ktorí sa uplynulý víkend konal v gruzínskej metropole Tbilisi, reprezentovali Slovensko a Žiar nad Hronom dvaja členovia mestského karate klubu, Adam Dolnický a Alexandra Kalamárová. Náš žiak, Adam Dolnický obsadil konečné 9. miesto a Alexasndra Kalmárová siahala na bronzovú medailu, no nakoniec skončila na 5. mieste.

            • Okresné kolo vo futsale

            • Dňa 9.2. sa uskutočnilo okresné kolo vo futsale žiakov stredných škôl žiarskeho okresu, ktoré sa konalo na pôde SOŠ obchodu a služieb. Turnaja sa zúčastnili 4 tímy. Okrem domácej školy to bolo Gymnazium M. Rúfusa, SOA a SSOŠ technická. Všetky zápasy mali svoju úroveň, bojovalo sa o každú loptu, emócií bolo na rozdávanie. V konečnom dôsledku našej škole postup do krajského kola ušiel doslova v poslednej sekunde. V poslednom zápase turnaja SOA vyhrala nad Gymnáziom M. R. gólom v absolútnom závere a týmto víťazstvom si zabezpečila postup ďalej. Našim žiakov ale právom patrí pochvala za reprezentáciu školy.

            • Tvorba trajektórie v RobotStudio

            • Žiaci z odboru Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení sa v treťom ročníku oboznamujú s programom RobotStudio s jeho virtuálnym kontrolórom  IRB 120 v offline priestore. Na hodine si vyskúšali vytvorenie vlastnej trajektórie , ktorá pozostávala zo sledu základných pohybových príkazov v programovacom jazyku Rapid . Trajektóriu  spustili pomocou simulácie robota v offline  priestore.

            • Školské kolo súťaže ,, 3D modelovanie v SOLIDWORKS"

            • Dňa 6.2.2024 sa uskutočnilo Školské kolo súťaže „3D modelovanie v SOLIDWORKS“. Školského kola sa zúčastnilo 11 žiakov. 

              Výsledky:

              Piati súťažiaci splnili podmienku na 100% tvar a rozmery modelu.

              Rozhodoval čas odovzdania na Teams z toho vyšlo nasledovné poradie:

              1. Timotej Nosáľ
              2. Martin Kamiač
              3. Aleš Kubiš
              4. Timotej Ťahúň
              5. Marek Rozemberg

              Ďalšie poradie podľa dohotovenia odovzdaného modelu:
              6. Patrik Boháč 99%
              7. Lukáš Gocník 90%
              8. Lukáš Boška 80%
              9. Bruno Pitek 40%
              10. Adam Halvoník 30%
              11. Samuel Tomašovič 25%

               

              Prvý traja boli odmenený vecnou cenou USB kľúčom.

            • Žiacke turnaje

            • 31.01.2024 na podnet žiackej rady si žiaci namiesto vyučovania zašportovali a tento deň bol aspoň malou náhradou za polročné prázdniny. Pripravené boli žiacke turnaje  v stolnom tenise, v stolnom futbale,  v pretláčaní rukou a turnaj v počítačových hrách. Víťazi v jednotlivých kategóriách dostali sladké odmeny a medaile vyrobené na školskej 3D tlačiarni. 

            • Deň otvorených dverí na Žilinskej univerzite

            • Dňa 30.1.2024 sa žiaci II.AM a II.AP – TL  zúčastnili dňa otvorených dverí na strojníckej fakulte – katedre priemyselného inžinierstva na Žilinskej univerzite. Oboznámili sa  s učebným programom a predmetmi fakulty a mali možnosť vidieť laboratórne pracoviská zamerané na navrhovanie, projektovanie, plánovanie a riadenie podnikových procesov a systémov. Vyskúšali si virtuálnu realitu, počítačové simulácie a návrhy na 3D tlačiarni.

            • Deň otvorených dverí TU Zvolen

            • Dňa 30.1.2024 sa naši študenti odborov Technické lýceum a elektrotechnika zúčastnili Dňa otvorených dverí Technickej univerzity vo Zvolene. Študenti mali možnosť nahliadnuť nielen do jej priestorov, ale aj dozvedieť sa viac o ponúkaných študijných programoch či o možnostiach mimoškolských aktivít, ktoré sú prirodzenou súčasťou študentského života.

            • Finančná gramotnosť 2024

            • Dňa 11. 1. a 17. 1. dostali žiaci, dvoch tried 4. ročníka, príležitosť  absolvovať zaujímavé dopoludnie pri hraní finančnej hry. Skúsili si reálne prežiť 30 rokov svojho života, naučili sa investovať do rôznych finančných produktov, narábať s hypotekárnymi a spotrebnými úvermi, zvážiť či je alebo nie je nevyhnutné uzatvoriť rôznorodé poistenia, riešiť vážne životné situácie týkajúce sa jednotlivých členov rodiny a hlavne prebrať zodpovednosť za svoje, či už správne alebo aj tie menej rozumné rozhodnutia. Držíme im palce, aby v živote robili iba tie dobré rozhodnutia.

            • Meranie v praxi

            • Žiaci prvých ročníkov spoznávajú nové meracie zariadenia, prístroje a meradlá na meranie rôznych  veličín. Vyskúšali si merať posuvným a mikrometrickým meradlom, zapísať namerané hodnoty do meracieho protokolu a vypočítať relatívnu odchýlku. Niektorí žiaci použili na výpočet aj základné ekonomické funkcie v Exceli.

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie