• Novinky

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka

            • Na SSOŠT sme za účasti zástupcov spolupracujúcich firiem otvorili nový školský rok. Všetkým študentom, učiteľom i majstrom OV želáme, aby bol pre nich zaujímavý, užitočný a úspešný.

          • Oznam
            • Oznam

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020 sa uskutoční dňa 2. septembra 2019 (pondelok) o 8.00 h v priestoroch školy.

            • Príprava žiakov technického lýcea pre Industry 4.0

            • Firma SOVA Digital a.s. v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou technickou v Žiari nad Hronom a so spoločnosťou Nemak Slovakia zorganizovala 5.júna 2019 workshop na  tému: „Podpora výučby  digitálnych simulácii na  stredných odborných  školách“. Workshop sa uskutočnil v priestoroch SSOŠT a okrem zástupcov hosťujúcej školy sa ho zúčastnili i pedagógovia zo Strednej odbornej školy z Partizánskeho a z SPŠ z  Dubnice nad Váhom. Na úvod predstaviteľ firmy Sova Digital Ing. Oskár Bomba predstavil firmu a jej zámery v podpore Industry 4.0 a projekt Digitálneho dvojčaťa určeného pre výrobné firmy. Ako veľmi dôležitú predstavil oblasť výučby Plant simulation na stredných školách, ktorý sa zatiaľ realizuje na 3 stredných odborných školách na Slovensku.

              Páni Palacka a Hromota zo spoločnosti Nemak Slovakia následne predstavili praktické využitie Plant Simulation vo výrobnej firme v oblasti simulácie a návrhu projektu novej výrobnej prevádzky. Zdôraznili  aj jeho dôležitosť z hľadiska plánovania a optimalizácie výrobných procesov, ale aj z hľadiska samotnej prezentácie nových projektov.

              Predstavitelia škôl predstavili svoje školy, prezentovali svoje zámery, pokrok  a plánované kroky  v oblasti výučby  programu Plant Simulation. Ukázalo sa, že najďalej so zavádzaním programu je SSOŠT v Žiari nad Hronom, čo potvrdila aj prezentácia študenta  3.ročníka odboru Technické lýceum z tejto školy Tomáša  Kamenského.  Tomáš predstavil projekt, ktorý v rámci súvislej praxe v spoločnosti Nemak Slovakia riešil spolu so svojimi spolužiakmi Danielom Lihotským a Dominikom Masárom  pod vedením p. Hromotu, zamestnanca spoločnosti. Úroveň projektu a jeho prezentácia vzbudili veľký záujem a všetci prítomní ich ohodnotili búrlivým  potleskom.

              Študenti SSOŠT sa základy programovania v Plant Simulation naučili už na škole pod vedením vyučujúceho Ing. Finku. Následne si svoje zručnosti mali možnosť zdokonaliť počas praxe v spoločnosti Nemak Slovakia.  Spolupráca školy a výrobnej spoločnosti sa aj v tomto prípade ukázala ako veľmi dôležitá a pre študentov prospešná a motivačná.

            • Cesta k úspechom otvorená...

            • 3.júna sme na našej škole slávnostne odovzdali študentom odborov mechanik mechatronik a mechanik nastavovač  maturitné vysvedčenia, výučné listy i certifikáty o absolvovaní duálneho vzdelávania vo významných výrobných spoločnostiach združenia InTech.

               V pondelok 3. júna sa v priestoroch našej  školy zišli riaditelia a zástupcovia firiem žiarskeho priemyselného parku, vedenia školy a InTech, z.p.o. a samozrejme, najmä končiaci študenti. 18 v odbore mechanik mechatronik a 5 mechanici nastavovači. Po úspešnom absolvovaní štúdia získali z rúk riaditeľky školy Beaty Tóthovej, riaditeľa združenia InTech Marcela Pecníka a zástupcov spoločností Fagor Ederlan, Hydro Extrusion Slovakia, Slovalco, Nemak Slovakia Remeslo strojal a Tubapack doklady o absolvovaní stredného odborného vzdelávania, ktoré ich pripravovalo pre úspešné etablovanie na trhu práce. Viacerí študenti získali aj ocenenie za aktivity počas štúdia a dobrovoľnícku činnosť zameranú na pomoc ľuďom, mestu, škole, či okoliu. 17 absolventi získali za výborné výsledky v teoretickom i praktickom odbornom vzdelávaní aj certifikáty Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

              Po ukončení štúdia sa väčšina absolventov rozhodla ostať pracovať vo firmách, pre ktoré sa pripravovali alebo pokračovať v štúdiu na vysokých školách.

            • Návšteva Viedne

            • Dnešné počasie prialo našej návšteve Viedne, videli sme veľa zaujimavostí, dozvedeli sa aj "pikošky" o Habsburgovcoch a na záver sme si užili v predstihu kúsok prázdninovej zábavy

            • Robotický Battle

            • Gymnázium na Alejovej v Košiciach organizoval už 9. ročník robotickej súťaže RBA - Robotický Battle na Alejovej.

              Naša škola zapojila do súťaže dva tímy, prvý v zložení Samuel Pataky a Matej Štefanka z druhého ročníka technického lýcea, ktorí súťažili v disciplíne „Racing“.

              V tejto disciplíne bolo potrebné skonštruovať čo najrýchlejšie a najobratnejšie auto, ktoré bude schopné zdolávať rôzne prekážky na trati. Celá disciplína má formu pretekov a vyhráva družstvo, ktoré prejde trať za najkratší čas. Náš tím obsadil 12 miesto v konkurencii 45 tímov.

              V druhej disciplíne „Vlastný model“ súťažil Marek Ivanič z prvého ročníka technického lýcea.

              Úlohou bolo postaviť čo najzaujímavejší model s ľubovoľnou tematikou, ktorý musí zaujať porotu. Hodnotí sa vzhľad, konštrukcia, kreativita, funkčnosť, ale aj program a vlastná práca a prezentovanie modelu. Obsadil so svojim modelom CUBE  4. miesto v konkurencii 12 súťažných modelov. CUBE - Kocka má 6 krokových motorov každý na jednu stranu. Kocka si pamätá všetky ťahy a potom ich odzadu opakuje aby sa opäť poskladala.

              Po súťaži sme sa stihli prejsť historickým centrom Košíc a domov sme sa vrátili nočným vlakovým spojom.

            • Oznam o konaní 2.kola prijímacích skúšok

            • Možnosť prihlásiť sa do 2. kola prijímacích skúšok do nasledovných odborov:

              3918M technické lýceum                                                                     7 miest

              2411K mechanik nastavovač                                                             10 miest

              2426K programátor obráb.a zváracích strojov a zariadení            10 miest

              2430H operátor strojárskej výroby                                                     12 miest

              2679K mechanik mechatronik                                                             5 miest

          • Výsledky prijímacieho konania 1.kolo z 13.5.2019 a 16.5.2019
            • Výsledky prijímacieho konania 1.kolo z 13.5.2019 a 16.5.2019

            • Výsledky prijímacieho konania

              Zápis prijatých uchádzačov do všetkých odborov bude v dňoch 20.5.2019 (pondelok) a 21.5.2019 (utorok) v čase od 7:15 hod. do 15:00 hod. na sekretariáte riaditeľky školy. Zápisu sa zúčastní žiak s jeho zákonným zástupcom a je potrebné doniesť

              Zápisný lístok zo ZŠ a  OP zákonného zástupcu

              Iný termín zápisu je možné si dohodnúť telefonický
              na tel. č. 045/ 67 333 94.

               

              Ďalšie termíny zápisov budú 27.5.2019 (pondelok) a 28.5.2019 (utorok) na sekretariáte riaditeľky školy.

               

               

            • Účasť na súťaži „3D modelovanie SOLIDWORKS“.

            • Dňa 7.5.2019 usporiadala spoločnosť Schier Technik Slovakia s.r.o.  5. ročník súťaže pre študentov „3D modelovanie SOLIDWORKS“.

              Akcia sa konala na Strednej odbornej škole strojníckej v Bánovciach nad Bebravou. Súťaže sa zúčastnilo 36 študentov z 11. stredných odborných škôl (z Bratislavy, Trnavy, Šale, Púchova, Topoľčian, Myjavy, Detvy, Zvolena, Nitry, Bánoviec nad Bebravou a naša škola).

              Základným obsahom súťaže bolo 3D modelovanie dielu podľa zadaného výkresu.  V silnej konkurencii  žiakov študujúcich aj v odboroch s podstatne vyššou hodinovou dotáciou pre konštrukčné práce a modelovanie  v CAD systémoch, obsadil Daniel Lihocký z  triedy III.AT, výborné štvrté miesto.  Dominik Klinovský a Dominik Kašiar sa umiestnili na 20. a 21. mieste.

              Našim študentom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.   

            • DOD na Fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie, Technickej univerzity v Košiciach

            • V utorok 7. mája sme sa zúčastnili dňa otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) na fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR).

              Po príchode do Košíc nás privítali na univerzite. Po usadení sa v prednáškovej sále nám bola predstavená fakulta, možností štúdia a uplatnenie absolventov.

              FMMR sa svojím výskumom a vzdelávaním orientuje na potreby praxe a požiadavky firiem. Fakulta spolupracuje s významnými spoločnosťami z priemyslu, študenti už počas štúdia majú možnosť spolupráce s firmami. Fakulta sa sústreďuje na formovanie chemickej podstaty, štruktúry a finálnych vlastností materiálov, ich produkcie a spracovania metalurgickými procesmi a ich spätnej recyklácie využiteľných surovín.

              Po prednáške sme absolvovali exkurziu v laboratóriách metalurgie, recyklačných technológií, materiálov a inžinierstva kvality a to všetko v rámci areálu FMMR. V laboratóriách nám bolo predstavené techniké vybavenie laboratórií, čo sa v laboratóriu vyučuje, prípadne čo práve skúmajú, vyvíjajú, na čom práve pracujú.

              Našim žiakom bola ponúknutá odborná konzultácia zo strany fakulty k vybraným témam pre stredoškolskú odbornú činnosť. 

            • Z technického lýcea na technickú univerzitu.

            • Dvojstupňová príprava s podporou firiem pre deti nadané na techniku.

              V poslednom období v spoločnosti veľmi rezonuje téma prípravy žiakov pre výrobné spoločnosti v duálnom systéme vzdelávania. Aj keď tento systém zatiaľ oficiálne funguje na stredných odborných školách, existujú už aj lastovičky na školách vysokých. V Žiari nad Hronom si spoločnosti združenia InTech povedali, prečo sa na príprave žiakov nepodieľať kontinuálne – podchytiť si technicky nadaných žiakov už počas stredoškolského štúdia a pokračovať v ich podpore aj počas vysokej školy.

              A keďže tieto spoločnosti veľmi úspešne v Žiari nad Hronom už 10 rokov zriaďujú Súkromnú strednú odbornú školu technickú a dlhodobo spolupracujú na príprave absolventov aj s Technickou univerzitou v Košiciach, rozhodli sa, že túto prípravu prepoja. Iniciovali preto na svojej škole zriadenie odboru, ktorý žiakom so záujmom o techniku poskytuje možnosť kvalitného technického rozvoja už od strednej školy s pokračovaním na škole vysokej. Takéto zaujímavé prepojenie umožňuje odbor  technické lýceum, ktorý je na slovenských školách pomerne ojedinelý, avšak v Čechách sa teší veľkému záujmu.

               Technické lýceum -  gymnázium pre deti nadané  na techniku

              Tak ako je gymnázium všeobecnou prípravou na vysoké školy je odbor 3918 M technické lýceum intenzívnou prípravou na technické univerzity. Žiak so záujmom o techniku v ňom získa možnosť rozvíjať svoje technické nadanie a zručnosti s využitím moderných technológií oveľa skôr, ako žiak bežného gymnázia. Matematika a fyzika je v odbore postavená  na úrovni gymnaziálneho štúdia, dokonca doplnená  aj o aplikácie z technickej praxe.

              Otvorenie odboru iniciovali zriaďovateľské firmy zo žiarskeho priemyselného parku, ktoré odbor aj výrazne podporujú.  Ich cieľom je podieľať sa na príprave technicky zdatných odborníkov smerujúcich na VŠ už od strednej školy. S využitím technológií, ktorými škola disponuje a s podporou firiem je to oveľa efektívnejšie ako na gymnáziu. Žiaci získajú veľmi dobré základy z elektrotechniky, strojárstva, automatizácie, priemyselného inžinierstva, automatizácie, programovania i z aplikovanej informatiky. Výhodou je i to, že škola môže obsah vzdelávania komunikovať nielen s firmami, ale aj s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorá je tiež členom zriaďovateľského združenia InTech. Metódy vzdelávania sú prispôsobené príprave na štúdium na VŠ, žiaci získajú kompetencie pre celoživotné vzdelávanie. V posledných dvoch rokoch štúdia sú zapájaní do praktických projektov realizovaných v spolupráci s firmami.

               

              Technické lýceum – príprava na VŠ i do praxe.

               

              V študijnom odbore technické lýceum škola využíva najmodernejšie technické metódy, postupy, pomôcky a programy. Jedným z nich je aj program Plant Simulation, ktorý škola zavádza do vyučovania s podporou spoločnosti Nemak Slovakia.  Ide o novinku zameranú na simuláciu a optimalizáciu výrobných procesov. Žiaci si s využitím interaktívnej počítačovej metódy modelujú vlastnú fabriku a učia sa nastavovať a zvládať výrobné procesy, aké sa dejú v reálnych podmienkach. Po zvládnutí základov programu v škole si žiaci budú môcť svoje zručnosti odskúšať a zlepšiť priamo vo firme. Táto a ďalšie novinky, ktoré zavádzame do výučby poskytujú našim žiakom nadštandardnú možnosť, ako sa môžu už teraz pripraviť na výzvy, s ktorými sa stretnú v zamestnaní a to nielen dnes, ale aj v najbližšom období.

              V strojárskom i hutníckom priemysle dochádza k masívnejšiemu presadzovaniu inovácií a my na ne reagujeme už aj v našej škole. Je to aj preto, že sme podnikovou školou. Našich absolventov v praxi neprekvapí ani rozbiehajúca sa 4. priemyselná revolúcia.

               

              Podnikové štipendiá pre absolventov technického lýcea študujúcich na technickej VŠ

               

              Najlepších absolventov technického lýcea, ktorí prejavia záujem zamestnať sa vo firmách InTech,  podporia firmy aj pri štúdiu na technických vysokých školách poskytovaním podnikového štipendia. To je aktuálne poskytované žiakom v duálnom systéme vzdelávania. Firmy si tak chcú pripravovať svojich budúcich technológov, konštruktérov a manažérov. Od budúceho školského roka navyše škola a firmy uvažujú o zavedené duálu aj do tohto odboru. To by znamenalo ešte väčší podiel na príprave žiaka zo strany firiem. Pre žiaka možnosť poberať podnikové štipendiá už počas stredoškolského štúdia.

            • Krajské kolo v súťaži SOČ

            • V krajskom kole súťaže SOČ, ktorá sa uskutočnila 5.apríla na SPŠ Dopravnej vo Zvolene sa zúčastnilo 10 žiakov so šiestimi prácami. 

              V odbore č.9: Strojárstvo, hutníctvo a doprava sa žiaci Dobrovič a Kašiar IV.BM s prácou Výroba cvičného stroja umiestnili na III.mieste

              V odbore č. 11: Zuberéni a Lupták IV.AP s prácou Realizácia aplikácie Zdravý životný štýl sa umiestnili na IV.mieste

              V odbore č.12: Elektrotechnika, hardware, mechatronika žiaci Hlaváč a Karvaš IV.AP s prácou Teslova cievka na IV.mieste a žiak Hausner IV.AP s prácou Inteligentná inštalácia na II.mieste. Táto práca postúpila do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 24.-26.apríla v Košiciach.

              V odbore č.14: Učebné a didaktické pomocky žiaci Hulinová a Mráz IV.AM s prácou Inteligentné parkovisko a žiak Nociar IV.AM s prácou Frekvenčný menič sa umiestnili na IV.mieste

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie