• Novinky

            • Príprava PLC programátorov v spolupráci školy a firmy

            • Dobrý PLC programátor je dnes nedostatkovým artiklom vyhľadávaným mnohými zamestnávateľmi. Vychovať takého pomáha našej škole spoločnosť Nemak Slovakia. Poskytovaním praxe na pracoviskách spoločnosti, ale aj materiálnou pomocou pri vybavení odborných učební.  V minulom roku tak spoločnosť  darovala našej škole šesť programovateľných logických automatov. V dielňach školy naši majstri vyrobili panely  a rozhranie pre ich upevnenie  a pripojenie na výstupné zariadenia. A tak dnes už môže viac žiakov samostatne riešiť zložitejšie úlohy, napríklad z oblasti riadenia pneumatických obvodov, pohonov elektrickým krokovým motorom a podobne.

            • Poézia v snehu

            • Vylepšiť si známku zo slovenského jazyka je u nás možné aj iným spôsobom ako diktátom, písomkou, ústnou odpoveďou. Naši žiaci dostali možnosť tvoriť a byť kreatívni dobrovoľnou úlohou – spojiť poéziu slova s poéziou zimného obdobia – tu sú ukážky našich „ zimno – básnických“  výtvorov.

            • Študenti odboru Technické lýceum úspešní v súťaži BeREADY AWARDS • TECH 2020

            • Aj keď aktuálne naši študenti do školy nechodia, nielenže sa učia, to čo majú naplánované v školskom vzdelávacom programe, ale  pracujú aj na vlastných zaujímavých projektoch. Takým bol aj originálny koncept inteligentného mestečka v podmienkach Slovenska, ktorý vypracovali a do súťaže prihlásili žiaci 4.ročníka odboru Technické lýceum. Ich projekt v súťaži BEREADY AWARDS • TECH 2020, ktorú organizovala Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní bol vysoko hodnotený odbornou porotou. Tá vyzdvihla to, že ako jediní spomenuli aj nevýhody využitia geotermálnej energie a počas riešenia zadania preukázali ukážkovú spoluprácu.

            • SSOŠT kráča s dobou

            • Aj takéto špecialitky sa naučia žiaci našej školy, ak si vyberú odbor Technické lýceum alebo Elektrotechnika. Pomocou softvéru Plant Simulation dokážu navrhnúť virtuálnu výrobnú prevádzku a nasimulovať  proces výroby ešte pred jej reálnym spustením. Zručnosti získané v škole si môžu žiaci overiť v spoločnosti Nemak Slovakia, s ktorou škola spolupracuje pri zavádzaní tejto, aj ďalších inovácií.

            • Vyučovanie po prázdninách

            • Milí žiaci,

               

              na základe rozhodnutia ministra školstva SR zo dňa 5.1.2021 bude vyučovanie  po vianočných prázdninách pokračovať dištančnou formou. V pondelok 11. januára 2021 začne vyučovanie pre všetky triedy triednickou hodinou cez zoom, kde dostanete základné informácie k najbližšiemu priebehu a organizácii vyučovania v 2.polroku, ako aj k maturitným a záverečným skúškam. Po tejto triednickej hodine bude vyučovanie riadne pokračovať cez zoom podľa nového rozvrhu, zverejneného na našej www stránke. Začínať sa bude 6-tym dňom – pondelok.

               

              Želáme Vám všetkým v novom roku pevné zdravie, veľa pozitívnej energie a veľa úspechov v štúdiu. Všetkým nám želáme, aby sme sa mohli čím skôr stretnúť aj na prezenčnom vyučovaní v škole a pri mimoškolských aktivitách.

               

            • Mikuláš zavítal medzi nás

            • Tento rok bol príchod Mikuláša na našej škole posunutý o týždeň neskôr. Aj na Severnom póle mali lockdown a ,,celopólové,, testovanie. Mikuláš a jeho dvaja pomocníci boli našťastie pozitívni s negatívnym testom a preto nás mohli navštíviť. Všetci učitelia,majstri a nepedagogickí pracovníci boli ocenení balíčkom za pripravenú básničku, pesničku, tanček a samozrejme aj za prácu, ktorú tak usilovne vykonávajú. Mikulášovi veľmi chýbali žiaci, ktorých srdečne pozdravuje a praje im skorý návrat do vynovenej školy.

            • Usmernenie k vyučovaniu odborného výcviku vo firmách

            • V prípade, že niektoré, prípadne všetky firmy z dôvodu opatrení proti šíreniu Coronavírusu prerušia vyučovanie odborného výcviku na svojich pracoviskách, odborný výcvik tých žiakov, ktorí odborný výcvik v týchto firmách vykonávajú, bude realizovaný dištančnou formou majstrami odborného výcviku nasledovne:

              Trieda II. A:     majster OV Maruniak Jozef, spolu s triedou II.BM

              Trieda III.A:     majster OV Schnierer Jozef, spolu s triedou II.BM

              Trieda III.AM:  majster OV Kršjak Ľubomír, spolu s triedou II.AM

                                      majster OV Spielman Miroslav, spolu s triedou II.AM

              Trieda IV.AM:  majster OV Kršjak Ľubomír, spolu s triedou I.AM

                                      majster OV Spielman Miroslav, spolu s triedou I.AM

              Trieda IV.BM:   majster OV Maruniak Jozef, spolu s triedou II.BM

                                      majster OV Schnierer Jozef, spolu s triedou II.BM

              Informáciu o prerušení vyučovania odborného výcviku na pracoviskách praktického vyučovania a pracoviskách zamestnávateľa oznámia personalisti firiem zástupcovi pre praktické vyučovanie Ing. Žabenskému. Zástupca po oznámení prerušenia vyučovania okamžite zabezpečí pre príslušných žiakov náhradné dištančné vzdelávanie odborného výcviku u majstrov podľa vyššie uvedeného rozpisu a zároveň o danej skutočnosti informuje triedneho učiteľa. Triedny učiteľ prostredníctvom EduPage, alebo mailu informuje žiaka(ov) u ktorého majstra OV bude odborný výcvik dištančnou formou vykonávať. Majster OV oznámi jemu pridelenému žiakovi (om) prihlasovacie údaje pre pripojenie sa na online vyučovanie. Žiak je povinný zúčastňovať sa dištančného vzdelávania.

            • Marek Vendlek – žiak odboru Mechanik mechatronik úspešný na Logickej olympiáde.

            • Tešíme sa z úspechu nášho žiaka Mareka Vendleka, ktorý sa  11. novembra zúčastnil finálového kola celoslovenskej Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Tento rok bola súťaž pre Covid-19 konaná len online formou. Z vyše 2200 riešiteľov úloh v školských kolách ZŠ postúpilo do finále 130 žiakov, ktorí boli rozdelení do dvoch kategórií s prihliadnutím na vek, náročnosť, čas a pod. V celoslovenskom kole Marek súťažil už ako žiak SSOŠT. Vo svojej kategórii obsadil krásne 42 miesto a umiestnil sa ako druhý zo štyroch zúčastnených Žiarčanov.
              Gratulujeme.

            • A je to tu! Škola zrekonštruovaná.

            • Naša škola je už v novom módnom ,,šate". Rozsiahla rekonštrukcia  je za nami a už napäto očakávame kedy v zrekonštruovaných priestoroch budeme môcť umiestniť nový nábytok a technologické zariadenia. Aj keď si vynovené priestory školy zatiaľ ,,užívajú" len učitelia, ktorí učia žiakov dištančnou formou, veríme, že čoskoro už aj žiaci budú môcť prísť medzi nás. Tešíme sa na nich, aj na Vás, keď to už situácia dovolí....

            • Ako učíme počas dištančného vzdelávania na našej škole

            • Od 12.októbra 2020 sme zaviedli na našej škole dištančné vzdelávanie vo všetkých predmetoch teoretického a praktického vyučovania prostredníctvom aplikácie ZOOM. Formou dištančného vzdelávania prebieha aj odborný výcvik študentov 1.a 2.ročníka, vyššie ročníky absolvujú OV podľa aktuálnych podmienok buď vo firmách alebo tiež dištančne.  

              Priebeh vyučovacích hodín na teoretických a odborných predmetoch  je rôzny, všetky hodiny prebiehajú v upravenom režime v blokoch, aby bolo jednoduchšie sa so študentmi spojiť, vysvetliť im učivo a zadať úlohu. Počas vyučovania je určený čas, kedy študenti pracujú  samostatne. V závere bloku sa potom opäť spájajú s učiteľom a dostanú spätnú väzbu, prípadne si môžu odkonzultovať tie veci, ktoré potrebujú.

              Keďže  sme odborná škola, využívame pomerne veľa moderných technológií pri dištančnom vzdelávaní. Zabezpečili sme vzdialené prístupy študentom, kedy sa pripoja z domu na školské počítače, ktoré sú v reálnej učebni a na nich kreslia napr. v grafickom programe SolidWorks. Ich prácu zároveň sleduje vyučujúci na monitore a môže ich hneď opravovať. Takto si vie prepnúť viacerých študentov, pracovať s nimi a navigovať ich. Tento systém funguje aj vďaka tomu, že počítače študentov sú poprepájané na učiteľský počítač aj počas bežného školského roka.

              Zaujímavú formu dištančného vzdelávania sme zvolili aj na telesnej výchove, kde si študenti do mobilov nainštalovali aplikácie, aby sa aj hýbali a nielen sedeli pri počítači. Počas hodiny telesnej výchovy si spustia aplikáciu. Idú si zacvičiť, zabehať, prejsť sa  a potom svoju trasu pošlú učiteľovi, ktorý to vyhodnotí.

              Aj keď vyučovanie predmetov praktického zamerania dištančnou formou je veľmi náročné a manuálna zručnosť sa prakticky cez počítač získať nedá, naši učitelia sa snažia využívať   videá a obrázky z internetu, ktoré vyhovujú učebným osnovám alebo sami natáčajú videá z predvádzania praktických zručností, reálne zapájajú zariadenia, aby si žiaci jednotlivé témy dokázali aspoň predstaviť, pretože je ťažké nájsť zadanie, ktoré by mohli študenti realizovať doma. Po vzhliadnutí videa alebo obrázka sú žiakom zasielané testy, ktoré za určitý čas musia vypracovať. Vypracované testy pošlú vyučujúcemu, ktorý ich ešte po kontrolných otázkach ohodnotí.

              Aby naši študenti mali možnosť získať dostatok praktických zručností, budú po návrate do školy posilnené predmety s praktickým zameraním.

              Robíme všetko pre to, aby ani v aktuálnej situácii neutrpela kvalita vzdelania našich žiakov.

            • Informácia pre žiakov a rodičov k dištančnému vzdelávaniu

            • Milí žiaci, vážení rodičia,

              Radi by sme Vás informovali, že zajtrajším dňom všetky stredné školy a teda aj naša škola na základe nariadenia ministra školstva prechádzajú až do odvolania na dištančné vzdelávanie. Vzhľadom k tomu, že táto situácia pravdepodobne potrvá dlhšie, chceme čo najlepšie a najplnohodnotnejšie zabezpečiť vyučovanie.

              Od zajtrajšieho dňa všetci žiaci zostávajú doma a od utorka bude prebiehať dištančné vzdelávanie vo všetkých predmetoch teoretického i praktického vyučovania prostredníctvom aplikácie zoom. Touto formou bude prebiehať aj tak odborný výcvik žiakov, ktorí ho majú v školských dielňach ako i žiakov, ktorí chodia na odborný výcvik do firiem. Odborný výcvik všetkých žiakov budú realizovať naši majstri OV.

              Od utorka sa bude vyučovať už podľa upraveného rozvrhu hodín, ktorý bude zajtra dopoludnia zverejnený na www stránke školy: www.ssost.sk. Vyučovať sa bude denne spravidla medzi 7:30 a 14:00 hod. – podľa nového rozvrhu. Žiak, ktorý sa nemôže vyučovania zúčastniť sa musí riadne ospravedlniť triednemu učiteľovi v zmysle školského poriadku, najneskôr ráno v deň vyučovania.  Zajtrajší deň – pondelok, budú žiaci venovať príprave na dištančné vzdelávanie. To znamená nainštalujú si do svojich počítačov, resp. notebookov aplikáciu pre realizáciu videokonferencií Zoom, ak tak ešte neurobili v jarnom období, alebo v priebehu predchádzajúcich týždňov a skontrolujú si jej funkčnosť. Pripravenosť žiakov na vyučovanie overia triedni učitelia počas triednickej hodiny, ktorá bude pre všetkých žiakov zajtra, t.j. v pondelok  o 13:00 hod. cez aplikáciu Zoom. Zajtrajší deň budú žiaci venovať aj vypracovaniu už zadaných domácich úloh, ktoré bude treba riadne odovzdať.

              Zajtra v čase od 8:00 hod. do 14:00 hod.  si žiaci budú môcť vyzdvihnúť v škole učebnice, príp. iné potrebné učebné pomôcky. Toto im bude umožnené aj v nasledujúcich dňoch. Prevzatie vecí je potrebné vopred komunikovať s triednym učiteľom.

              Žiaci budú zároveň automaticky odhlásení z obedov v školskej jedálni.

              Ďalšie informácie týkajúce sa dištančného vyučovania budeme zverejňovať  na www stránke školy, resp. posielať prostredníctvom EduPage.

              Verím, že danú situáciu spolu dobre zvládneme tak, aby Ste nemali problémy následne pri ukončovaní štúdia, resp. pri ďalšom uplatnení. My, učitelia urobíme pre to všetko. Naučiť sa však už musíte len sami, záleží na každom jednom z Vás.  V prípade problémov nás neváhajte kontaktovať, aj v tomto čase tu budeme pre Vás.

               

                                                                                                                                                RNDr. Beata Tóthová

                                                                                                                                                      riaditeľka školy

            • Dôležitá informácia o nástupe žiakov do školy

            • Vážení rodičia, milí žiaci.

              Po takmer 6 mesiacoch sa 2.septembra konečne opäť uvidíme v škole. Určite Vám už chýbali najmä kamaráti zo školy a verím, že tak trochu aj vzdelávanie a dianie na škole. Mali ste možnosť zažiť, ako je to, keď je na Vás väčšia zodpovednosť za vlastné vzdelávanie a tento rok práve toto bude ešte dôležitejšie.

              Škola a najmä Vaši učitelia sa už tiež pripravujú na Váš príchod a  určite Vás zaujíma, ako bude vyzerať organizácia prvých dní. 

               V súvislosti s narastajúcim počtom ochorení na COVID 19  sledujeme usmernenia hlavného hygienika ako aj odporúčania ministerstva školstva.

              https://www.minedu.sk/stredne-skoly-aktualizovane-2682020/

              Po tieto dni je škola v zelenej fáze nastaveného SEMAFORA pre školy a podľa toho sme nastavili priebeh nástupu žiakov do školy.
               

              Základné odporúčania, ktoré chceme udržať v dennom režime školy sú:     

              • R – O – R (nosenie Rúšok – dodržiavanie Odstupov – umývanie a dezinfekcia Rúk)     
              • časté vetranie miestností a pobyt vonku     
              • dezinfekcia priestorov/ zriadenie izolačky
              • informovanosť rodičov a zamestnancov školy
              • obmedzený vstup rodičov do školy
              • sledovanie semaforu pre SŠ
              • zodpovednosť voči sebe, voči iným a voči svetu
              • zodpovednosť za vlastné vzdelávanie

              Usmernenia pre rodičov a pre žiakov:

              • Prosíme o spoluprácu pri dodržiavaní R-O-R princípu
              • Rodičia do budovy školy ráno nevstupujú. 
              • Prosíme o vyplnenie čestného VYHLÁSENIA a DOTAZNÍKA.
              • Ráno, pri nástupe žiakov do školy prebehne ranný filter, t.j. kontrola  zdravotného dotazníka,  potvrdenia o bezinfekčnosti, kontrola rúšok, meranie teploty, dezinfekcia rúk
              • Všetci žiaci majú po celý deň rúško, s výnimkou času obeda, desiaty atď.,
              • Prosíme, aby mali žiaci so sebou aspoň dve rúška a hygienické vreckovky

               

              Organizácia začiatku školského roka 2020/2021 dňa 2.9.2020 :

              • žiaci 1. ročníkov sa zhromaždia na priestranstve pred budovou školy pred hlavným vchodom pod dozorom triednych učiteľov od 7,45 hod
              • žiaci 2.,3.,4. ročníkov sa zhromaždia na ihrisku za budovou školy pod dozorom triednych učiteľov od 8,00 hod.
              • každý žiak 2. septembra odovzdá triednemu učiteľovi vyplnené a podpísané tlačivo  zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy
              • každý žiak musí mať k dispozícii 2 rúška a hygienické vreckovky
              • každému žiakovi bude odmeraná teplota
              • žiaci, ktorí neprejdú ranným filtrom (nebudú mať vyplnený zdravotný dotazník alebo potvrdenie o bezinfekčnosti, alebo v zdravotnom dotazníku uvedú, že v posledných 2 týždňoch vycestovali do niektorej z červených alebo rizikových krajín alebo nebudú mať rúška alebo budú mať zvýšenú telesnú teplotu) zostanú pod dozorom určeného pedagogického zamestnanca v exteriéri školy a triedny učiteľ oznámi túto skutočnosť vedeniu školy, ktoré danú situáciu vyrieši.
              • triedni učitelia spolu so žiakmi, ktorí prejdú ranným filtrom vstúpia do budovy školy povinne s rúškami, vykonajú  dezinfekciu rúk, dodržiavajú odstup a presunú sa do svojich tried, kde dostanú ďalšie potrebné informácie k organizácii školského roka od svojich triednych učiteľov


              O prípadných zmenách v organizácii Vás budeme informovať.

              Všetky vyššie uvedené opatrenia robíme v snahe vytvoriť pre žiakov a pre zamestnancov bezpečné prostredie a napriek tomu, že tento netradičný školský rok predkladá pred nás rôzne výzvy, veríme, že sa nám ho podarí spoločne zvládnuť. Pravidelne sa Vás preto budeme snažiť informovať aj prostredníctvom webstránky školy.

               Tešíme sa na Vás  a veríme, že to spolu zvládneme. 

              Vedenie SSOŠT

               

            • Biela pastelka 2020

            • Aj naša škola sa zapojila do verejnej zbierky BIELA PASTELKA 2020. Naši dobrovoľníci predávali biele spinky v tvare pastelky ako symbol sveta neviditeľných línii, symbol sveta nevidiacich a výraz ľudskej solidarity a dobrej vôle.

              Biela pastelka je verejná zbierka, ktorej cieľom je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

              Za všetky príspevky ĎAKUJEME.

            • Informácia pre žiakov v čase prerušenia vyučovania

            • Upozorňujeme žiakov, že všetky potrebné informácie týkajúce sa hodnotenia v čase prerušenia vyučovania nájdu pod odkazom: "Informácie pre žiakov v čase prerušenia vyučovania"  v ľavom stĺpci na stránke školy. Končiaci žiaci tam nájdu všetky potrebné informácie o ukončovaní štúdia. Informácie Vám aj naďalej budeme zverejňovať pod tento odkaz. 

            • Škola sa konečne dočká nového šatu

            • Napriek tomu, že na škole je prerušené vyučovanie a žiaci ,, nederú školské lavice“ je v nej pomerne rušno, pretože sa po 12 rokoch dočká nielen nového ,,šatu“ ale aj nových technológií. Udeje sa tak po tom, čo 9. marca 2020 riadiaci orgán pre operačný program IROP Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka po viac ako 2 rokoch ukončil  kontrolu verejného obstarávania na dodávateľa stavby  - rekonštrukciu budovy školy a budovy dielní. Dodávateľom stavby sa stala spoločnosť SimKor s.r.o., ktorá si 15. apríla 2020 prevzala stavenisko od realizátora stavby SSOŠT.

              Žiadosť o NFP z integrovaného regionálneho operačného  programu  s celkovým nákladom 1 276 820,25 euro škola podala ešte v roku 2017. Žiadosť bola úspešná a v apríli 2018 podpísali škola a ministerstvo pôdohospodárstva zmluvu na realizáciu projektu s názvom „Škola inovujúca praktické vyučovanie – atraktívna pre žiaka, potrebná pre trh práce“. Spolufinancovanie vo výške 5% škole poskytne jej zriaďovateľ InTech Žiar nad Hronom z.p.o..

              Príspevok bude použitý na zateplenie budovy, výmenu okien a strechy, nového osvetlenia v interiéry, rekonštrukciu kúrenia, čo prispeje k  zvýšeniu energetickej hospodárnosti budov, vybudovanie 2 nových odborných učební. Z technológií pre ďalšie skvalitnenie výučby pribudne priemyselný robot, sada výučbových senzorov pre výučbu elektro – pneumatiky, modulárne stavebnicové systémy pre výučbu mechatroniky, elektroniky a automatizácie, moduly synchrónnych a asynchrónnych motorov a senzorov k systému UNITRAIN, 2 nové CNC stroje, 4 klasické obrábacie stroje, frézka na výrobu plošných spojov, 3D tlačiareň a ďalšie. Celková rekonštrukcia budov by mala byť ukončená do 18 mesiacov. Naša škola sa vďaka tomuto projektu zaradí medzi najmodernejšie vybavené školy na Slovensku a poskytne žiakom tie najlepšie podmienky pre vzdelávanie. V septembri sa tešíme na všetkých  žiakov vo vynovených priestoroch školy.

            • Žiak odboru mechanik mechatronik suverénne zvíťazil v krajskom kole súťaže ENERSOL

            • Žiak našej školy Mário Daniš suverénne zvíťazil v tvorivej kategórii krajského kola súťaže ENERSOL so svojou prácou „Energia budúcnosti“.  Mário Daniš je  žiakom 4.ročníka, študuje v odbore mechanik mechatronik. Prácu vytvoril ako svoju maturitnú prácu pod odborným dohľadom: Ing. Jána Ižarika, Ing. Igora  Daniša PhD a Ing. Kataríny Barančokovej.

              Fotovoltaický systém si vybral  spomedzi obnoviteľných zdrojov, pretože ho vníma  ako najperspektívnejší systém, čo sa týka jeho využitia v súčasnosti, ale taktiež ho vníma ako systém s rýchlym pokrokom  a so širokými vyhliadkami do budúcnosti. O tento obnoviteľný zdroj sa bližšie začal zaujímať už od 15 rokov. Neskôr začal túto oblasť vyhľadávať aj počas štúdia v škole. Praxuje totiž v malej firme ktorá sa zaoberá návrhom a aj samotnou inštaláciou takýchto zariadení. Vďaka tomu na vlastnej koži zažil aký enormne rýchly pokrok v tejto oblasti nastáva a posunul svoje poznanie  od úplne jednoduchých zariadení až k plne automatickým elektrárňam, ktoré dokážu slušne konkurovať iným zdrojom elektrickej energie. Po skončení školy plánuje model FV – elektrárni darovať škole a tým sprístupniť fotovoltaiku na našej škole aj pre ostatných žiakov.

              Krajské kolo sa uskutočnilo dištančnou formou z dôvodu ohrozenia koronavírusom. Organizátorom bola Spojená škola,  Kremnička 10, Banská Bystrica. Súťažné práce posúdila odborná komisia v zložení: Ing. Ľuboslav Jánoš - cechmajster Cechu vykurovania, tepelnej technicky a inštalácií, Ing.Peter Výboch - člen Cechu vykurovania tepelnej techniky a inštalácií a p. Ing. Samuel Čičmanec - odborný referent pre energetiku, SŠ Kremnička 10, Banská Bystrica.

              Práca postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční tiež dištančnou formou. Víťazovi srdečne gratulujeme k dosiahnutému úspechu.

               

            • Príhovor riaditeľky školy na začiatku školského roka 2020/2021

            •  

              Milí žiaci, vážení rodičia.

              Otvorenie školského roka obvykle naša škola organizovala spoločne za účasti zástupcov zriaďovateľských   spoločností. Dnes, kvôli opatreniam prijatým  s cieľom predchádzať šíreniu ochorenia COVID 19 tomu tak nemohlo byť.  Stretli sme sa krátko pred školou a po prechode ranným filtrom priamo v triedach. Aj keď to bol pre Vás zrejme len malý rozdiel oproti rokom predchádzajúcim, je možno len začiatkom zmien a rozdielov, ktoré nás tento rok a asi už aj dlhodobo čakajú.

              V prvom rade chcem ubezpečiť rodičov, že škola prijala všetky potrebné opatrenia pre to, aby aj v týchto časoch bola bezpečným miestom pre ich deti - našich žiakov. Okrem pravidelného ranného filtra bude zabezpečovaná aj častejšia očista a dezinfekcia priestorov, dodržiavaná zásada R-O-R (ruky, odstup, rúško), ale zamerali sme aj aj na kampaň vysvetľovaciu  potrebu dodržiavania prijatých opatrení. Tak ako iné výsledky v škole však nevieme dosiahnuť bez Vás žiakov a bez podpory Vás rodičov, nebude tomu tak ani teraz. Prosím Vás všetkých preto, aby ste prijaté opatrenia akceptovali a dodržiavali, aby ste obmedzili alebo aspoň minimalizovali účasť svojich detí na hromadných podujatiach, podľa možnosti vynechali cesty do zahraničia. Dodržiavanie opatrení a vzájomná tolerancia môže významne prispieť k tomu, aby sme opätovne nemuseli prerušiť vyučovanie.

              Toto je veľmi dôležité v škole a v odboroch, kde kvalita vzdelania je priamo závislá od množstva a kvality získaných praktických zručností, zručností práce s modernými technológiami, či už v škole alebo na pracoviskách firiem. Toto je tá časť vzdelania, ktorú možno len ťažko a veľmi obmedzene  získať dištančne. Urobme preto všetci spolu a aj každý jeden sám všetko preto, aby ten priestor v škole bol čo najdlhší a čo najefektívnejšie využitý.

              Základným, nie však jediným predpokladom toho, že v škole získate potrebné vedomosti a praktické zručnosti je dochádzka do školy. Nemenej dôležitý je však aj Váš prístup k vlastnému vzdelaniu. Aktuálne sa Vám žiakom zdanlivo  otvára oveľa väčší priestor pre to, ostať doma a možno si urobiť aj tak trochu voľno. Verím však, že Vaše zmýšľanie sa  bude uberať iným smerom a naopak, čas školského štúdia využijete čo najlepšie a aj v prípade nútenej karantény alebo liečby budete pristupovať k štúdiu zodpovedne. Je dôležité, aby na konci Vášho štúdia nebol len prázdny papier, ale aby každý jeden z Vás mohol ponúknuť svojmu budúcemu zamestnávateľovi také vedomosti, zručnosti a skúsenosti, ktoré mu zabezpečia zaujímavú prácu s dobrý ohodnotením a skvelú budúcnosť.

              Aktuálnej situácii sme prispôsobili aj organizáciu vyučovacieho procesu v najbližších 2 týždňoch. Výučba v škole bude organizovaná v blokoch. Dôvodom je obmedzenie pohybu žiakov i učiteľov po škole a minimalizovanie ich stretávania sa so žiakmi iných tried. Zároveň sa učitelia zamerajú najmä na rozvoj praktických zručností, ktoré nebolo možné rozvíjať dištančne, zopakovanie a doplnenie učiva preberaného počas prerušenia štúdia, na identifikáciu a odstránenie nedostatkov v takto získaných vedomostiach, aby ste mohli bez problémov pokračovať ďalej.  Zároveň budeme zisťovať Vaše podmienky pre ďalšie dištančné vzdelávanie, prvákom poskytneme potrebné informácie k takémuto štúdiu a tým, ktorí mali nejaké problémy pomôžeme s ich riešením.  Prosím Vás, aby ste aj sami avízovali svojim triednym učiteľom, ak nejakú pomoc potrebujete.

              A keďže všetky zmeny a nové veci nás posúvajú ďalej, želám Vám všetkým, nech je tento školský rok pre Vás rokom úspešným, rokom, v ktorom budete a budeme k sebe tolerantní, keď budeme vzájomne ešte užšie a efektívnejšie spolupracovať na Vašom vzdelaní (žiaci, učitelia, majstri OV i rodičia), rokom, v ktorom si oveľa viac začnete riadiť svoj vlastný rozvoj  a ktorý Vás posunie  ďalej.

              Beata Tóthová, riaditeľka školy.

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie