• Novinky

            • Po stopách...?

            • Piatok slnečný deň bol,

              k prechádzke nás nakriatol:

              za životom Moyzesovým

              prešli sme sa mestom celým.

              Kto bol a kde pôsobil,

              vedomosti nám znásobil.

              Kaštieľ, námestie a krypta-

              nezabudneme už dozaista.

            • Informácie k ISIC preukazom

            • Vážení rodičia!
              Tento „zvláštny“ rok pre Vás pripravujeme novinku:
              Krátke online stretnutia, na ktorých sa dozviete všetky potrebné informácie k preukazom
              ISIC/EURO26, ktoré používajú Vaše deti.
              Dajte nám prosím vedieť, aký čas je pre Vás najvýhodnejší.
              V tomto dotazníku sa dozviete viac:

              dotazník

              Váš ISIC tím

            • Po ukončení rekonštrukcie budovy, škola a jej zriaďovateľ InTech investujú do ďalšieho vybavenia viac ako 280 000 eur.

            • Už to, s čím má žiak možnosť pracovať v škole, rozhoduje o jeho možnostiach nájsť si zaujímavú a dobre platenú prácu.Ako firemná škola ponúkame žiakom už dnes možnosť pracovať  s novými technológiami vo všetkých ponúkaných odboroch. V najbližších mesiacoch k nim pribudne ďalšie vybavenie novými technológiami. Žiaci sa tak môžu už od septembra tešiť aj na priemyselného robota s príslušenstvom, 3D tlačiareň, nové počítače v učebni robotiky, ďalšie mechatronické stanice pre výučbu programovania, sady senzorov, multimediálne výučbové materiály na výučbu elektrotechniky a mechatroniky (synchrónne, asynchrónne motory, snímače v automatizácii), ktoré doplnia už existujúce sady materiálov, ďalšie vybavenie pre výučbu senzoriky, frézku na výrobu dosiek plošných spojov, nové CNC i klasické obrábacie stroje. Pre toto vybavenie už v týchto dňoch pripravujeme nové odborné učebne, do ktorých nábytok bol už zväčša dodaný.

              Nové vybavenie bude slúžiť na skvalitnenie praktického vyučovania. Vďaka tomuto, ale aj už existujúcemu technologickému vybaveniu sa tak škola stane jednou z najmodernejšie vybavených stredných odborných škôl na Slovensku, ktorá výučbu ponúka bezplatne. Obrovskou výhodou je aj to, že technológie sú vyberané a obstarávané v súlade s potrebami priemyselných spoločností, pre ktoré škola žiakov pripravuje. Zároveň škola i zriaďovateľ investujú nemalé prostriedky aj do ďalšieho vzdelávania pedagogického zboru, bez čoho by tieto technológie nebolo možné úspešne zaviesť do vyučovacieho procesu.

            • Stolný tenis, stolný futbal, fittness s novým veslovacím trenažérom - rozhýbu telo i myseľ.

            • Aj keď sme zatiaľ školu otvorili  len pre žiakov končiacich ročníkov, už dnes sa aj tí ostatní majú na čo tešiť. Okrem nových vedomostí, na nich čakajú aj nové relaxačné aktivity. Priestory fitnescentra, kde môžu ,,naberať“ svalovú hmotu pre športovo vyzerajúce telo, sme doplnili veslovacím trenažérom.  Počas prestávok  budú môcť zažiť kopec zábavy pri stolnom tenise a celkom nových hracích stoloch so stolným futbalom. V škole si tak budú môcť rozhýbať nielen myseľ, ale aj celé telo, čo následne zase rozhýbe myseľ.  Je sa na čo tešiť.

            • „MOBILNÁ APPKA AKO AKTÍVNA UČEBNÁ POMÔCKA“

            • „Pomocník z vrecka" - mobil je dnes svojím spôsobom našou neoddeliteľnou súčasťou, tak prečo ho užitočne nevyužiť i na vyučovaní a to nielen ako médium na účasť na online výučbe, ale ako aktívnu učebnú pomôcku? Obrovskou výhodou tejto appky je napr. že vidíme na obrazovke naraz na pár minút reakcie všetkých žiakov v skupine. My sme využili appku na opakovanie a precvičovanie učiva :)

            • PRI OBHAJOBÁCH PRÁC SOČ ŽIACI PREUKÁZALI VYSOKÚ ODBORNOSŤ.

            • V stredu  3.marca 2021 sa na Súkromnej SOŠ technickej dištančnou online formou uskutočnilo školské kolo súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. V úvode súťaže boli účastníci oboznámení s organizačnými pokynmi, ktoré sú pre všetkých v tomto školskom roku nové, vzhľadom na pandemické opatrenia, ale určite to bol prvý krok vyskúšať si obhajobu práce takouto formou. Ústna prezentácia a obhajoba práce žiaka sa realizovala v rozpätí do 5 minút, následná diskusia členov OHK bola v rozpätí max. do 3 minút.

              V 43.ročníku Stredoškolskej odbornej činnosti žiaci súťažili v týchto súťažných odboroch:

              - číslo  09: Strojárstvo, hutníctvo a doprava,

              - číslo 11: Informatika

              - číslo 12: Elektrotechnika, hardware a mechatronika.

              - číslo 14: Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

              Súťaže sa zúčastnilo 16 žiakov končiacich ročníkov IV.AM a IV.AT s desiatimi prácami. Členmi hodnotiacej komisie boli konzultanti prác.

              Hodnotila sa:

              1. Odborná a obsahová úroveň práce
              2. Použitie argumentácie a dôkazov
              3. Formálna stránka práce, úroveň spracovania práce, dokumentácie, používanie odbornej terminológie
              4. Využitie práce
              5. Prezentácia práce, obhajoba práce pri diskusii

              Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých dvoch miestach v jednotlivých odboroch, postupujú do krajského kola súťaže, ktoré sa uskutoční 26.marca 2021 dištančnou formou.

               

              Výsledková listina​​​​​

              Hodnotiaca komisia:

              Ing. Ingrid Astachová – predseda komisie

              Ing. Ľuboš Finka – člen hodnotiacej komisie

              Mgr. Ján Gaal – člen hodnotiacej komisie

              Mgr. Martin Dodek– člen hodnotiacej komisie

              Mgr. Miroslav Spielmann– člen hodnotiacej komisie

            • ŠTUDENTI SSOŠT ZAŽILI INOVAČNÝ WORKSHOP ONLINE

            • Študenti  3.ročníka odboru Technické lýceum našej školy mali možnosť zažiť workshop zameraný na rozvoj inovatívneho a kreatívneho myslenia u študentov. Workshop realizovali 2 mladí sympatickí zamestnanci Slovenskej  inovačnej a energetickej  agentúry v rámci národného projektu „Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky“. Jeho cieľom bolo podporiť študentov v tvorbe nových nápadov, originalite, zlepšení kreatívneho myslenia a v motivácii k vlastnému podnikaniu.

              Za približne 3 hodiny sa študenti zoznámili s inovačným procesom, dozvedeli sa o úspešných podnikateľoch zo Slovenska, o inovatívnom financovaní projektov, osvojili si pozitívne a kreatívne myslenie, precvičili si prezentačné zručnosti, naučili sa techniku generovania nových nápadov a hneď ju aplikovali na príklade z praxe. V dvoch skupinách pracovali na projekte „Ako zatraktívniť areál školy“, ktorým celkom logicky nadviazali na práve ukončený projekt rekonštrukcie školy. Pre vedenie školy sú to cenné informácie o tom, ako by si areál predstavovali študenti.

              Odozva na workshop zo strany študentov bola veľmi dobrá. Tu je niekoľko ich vyjadrení:

              Bolo to zaujímavé, naučili sme sa ako vymýšľať rôzne nové veci a ako prichádzať na nové myšlienky. Učili sme sa niečo iné ako v škole. Zaujímavý bol spôsob prezentovania.

              Naučili sme sa ako pri hľadaní nových vecí a nápadov zbohatnúť.

              Najviac ma zaujalo a bavilo vypracovávanie logických úloh a hľadanie rôznych riešení. 

              Aj v budúcnosti by sme uvítali podobné  prednášky a workshopy na témy čo nás môžu zaujímať (akcie, rôzne kryptomeny a investovanie,... ).

            • Práce našich „Elektro – návrhárov“

            • V rámci predmetu CAD systémy sa učia naši žiaci navrhovať bytové inštalačné rozvody v programe ProfiCAD. Veď bez elektrickej energie by sme boli v našom modernom svete úplne stratení...

            • Akcia ISIC preukaz - 12 eur známky doručenie zadarmo:)

            • keďže zlepšenie situácie sa zatiaľ posúva, aj ISIC sa rozhodli predlžiť akciovú ponuku do konca marca. Aj v marci (do 31.3.2021) si budú môcť žiaci kúpiť preukaz za nižšiu cenu a poštovné pri známke bude zdarma.  

              Navyše, každý týždeň v stredu budeme organizovať pravidelné online stretnutia s rodičmi/žiakmi s cieľom vysvetliť možnosti preukazu a odpovedať na priame otázky rodičov/žiakov.

              Priebežne aktualizovaný plán online stretnutí nájdete vždy na tomto linku:

              https://isic.sk/onlinestretnutia/

            • OZNAM - od pondelka 08.02.2021 pokračujeme v dištančnom vzdelávaní

            • Vážení rodičia, milí žiaci.

              Na základe odporučenia Okresného krízového štábu a RÚVZ v Žiari nad Hronom po zohľadnení epidemiologickej situácie v regióne sme sa po dohode so zriaďovateľom rozhodli, že školu od 8.2.2021 neotvoríme a budeme pokračovať v dištančnom vzdelávaní. Rovnako svoje školy a škôlky neotvára ani Mesto Žiar nad Hronom. Veríme, že po jarných prázdninách budeme môcť prijať iné rozhodnutie.

              Ďakujem Vám všetkým za pochopenie.

              RNDr. Beata Tóthová riaditeľka školy

            • Žiaci experimentovali na fyzike - prečo teplá voda mrzne rýchlejšie ako studená

            • Keď nám nedávno trochu mrzlo, vyskúšali si naši žiaci v praxi tzv. Mpembov jav – rýchle mrznutie horúcej vody. Tento paradox zaznamenali už Aristoteles alebo Descartes, ale až doteraz ho nikto nedokázal uspokojivo vysvetliť. V 60. rokoch minulého storočia bol pomenovaný podľa tanzánskeho študenta Erasta B. Mpembu, ktorý naň modernú fyziku upozornil. Ide o to, že voda sa chová inak ako väčšina kvapalín a na ľad sa premieňa rýchlejšie, keď je teplá, než keď má izbovú teplotu.Podľa fyzikov sa kvôli vodíkovým väzbám odlišuje rýchlosť strácania teploty v závislosti od pôvodného stavu kvapaliny. Energiu (a teda teplotu) stráca voda tým rýchlejšie, čím väčšiu energiu (teplotu) predtým mala. A na záver ukážka zo Sibíri, kde s mrazom problém nemajú.

            • Matematika prepojená s praxou

            • Prepojiť matematiku s praxou je ideálny spôsob, ako žiakov pre matematiku zaujať.  Pripraviť pre žiakov zmysluplný a zaujímavý  projekt je ešte dôležitejšie v čase, keď sa učia len dištančne.  Učiteľ musí oveľa viac premýšľať aj o metódach a formách, ktoré využije, aby žiakov zaujal a získal pre vec. 

               

              Jedným z mnohých projektov, ktoré naši žiaci v tomto období riešili,  bol aj projekt z finančnej matematiky. Cieľom bolo naučiť sa zhodnotiť vlastné finančné úspory, plánovať svoje výdavky a racionálne pristupovať k výberu a splácaniu úveru. Keďže žiaci pracovali v 3-4 členných tímoch, rozvíjali aj svoje zručnosti v tímovej práci. Na komunikáciu používali rôzne komunikačné aplikácie (SMS, MMS, Messenger, GoogleMeet, Facebook,...). Následne projekt s obrázkami, schémami, tabuľkami a grafmi pre lepšie pochopenie prezentovali cez aplikáciu zoom , ktorú využívame na všetkých vyučovacích hodinách.                           

              Žiaci si naplánovali kúpu nového mobilného telefónu, tabletu , audiosystému či počítača, iní plánovali na niekoľko rokov dopredu a rozpracovali projekt financovania nákupu motorky, automobilu, prvého vlastného bytu alebo domu kombináciou sporenia a následného čerpania  úveru.
              Takmer všetci žiaci  vyhodnotili projekt ako veľmi prínosný, nakoľko im umožnil zamyslieť sa a hlbšie pochopiť vzťahy vo svete financií .

            • Príprava PLC programátorov v spolupráci školy a firmy

            • Dobrý PLC programátor je dnes nedostatkovým artiklom vyhľadávaným mnohými zamestnávateľmi. Vychovať takého pomáha našej škole spoločnosť Nemak Slovakia. Poskytovaním praxe na pracoviskách spoločnosti, ale aj materiálnou pomocou pri vybavení odborných učební.  V minulom roku tak spoločnosť  darovala našej škole šesť programovateľných logických automatov. V dielňach školy naši majstri vyrobili panely  a rozhranie pre ich upevnenie  a pripojenie na výstupné zariadenia. A tak dnes už môže viac žiakov samostatne riešiť zložitejšie úlohy, napríklad z oblasti riadenia pneumatických obvodov, pohonov elektrickým krokovým motorom a podobne.

            • Poézia v snehu

            • Vylepšiť si známku zo slovenského jazyka je u nás možné aj iným spôsobom ako diktátom, písomkou, ústnou odpoveďou. Naši žiaci dostali možnosť tvoriť a byť kreatívni dobrovoľnou úlohou – spojiť poéziu slova s poéziou zimného obdobia – tu sú ukážky našich „ zimno – básnických“  výtvorov.

            • Študenti odboru Technické lýceum úspešní v súťaži BeREADY AWARDS • TECH 2020

            • Aj keď aktuálne naši študenti do školy nechodia, nielenže sa učia, to čo majú naplánované v školskom vzdelávacom programe, ale  pracujú aj na vlastných zaujímavých projektoch. Takým bol aj originálny koncept inteligentného mestečka v podmienkach Slovenska, ktorý vypracovali a do súťaže prihlásili žiaci 4.ročníka odboru Technické lýceum. Ich projekt v súťaži BEREADY AWARDS • TECH 2020, ktorú organizovala Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní bol vysoko hodnotený odbornou porotou. Tá vyzdvihla to, že ako jediní spomenuli aj nevýhody využitia geotermálnej energie a počas riešenia zadania preukázali ukážkovú spoluprácu.

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie